BLOGUL ASOCIATIEI ROMANE DE RELATII PUBLICE

Tendințe: PR viral

28.03.2013 | scris de | categorie:

Oamenii de pretutindeni îl fac, corporatiile îl fac, mai nou chiar şi marile agenţii de comunicare (advertising, PR) îl fac… Refrenul arhicunoscut ,,Do the Harlem Shake” v-a pus şi pe dumneavoastră pe  gânduri? Dacă nu-l cunoaşteţi, este de ajuns să-l căutaţi pe YouTube pentru a vă familiariza cu nebunia generată  de acest dans.

Revoltător, amuzant sau infantil, curentul nu trebuie trecut cu vederea atâta timp cât dorim să avem o perspectivă asupra a ce publicul produce şi distribuie mai departe. Amintiţi-vă de ,,Gangnam Style” şi veţi conchide că aceste fenomene sunt mai mult decât tendinţe accidentale!

Iată câteva cifre care atestă caracterul viral al curentului: peste 376 000 de rezultate generate de YouTube, 174 milioane de accesări zilnic, în jur de 4000 de material video adăugate zilnic şi filmuleţe care ajung fiecare la 30 milioane de accesări.  Cum industria comunicării manifestă un interes din ce în ce mai mare faţă de dimensiunea cuantificabilă (cu scopul de a-şi justifica activitatea faţă de client), fenomenul Harlem Shake nu poate fi neglijat. Întrebările  care se nasc sunt ,,Pot brand-urile să capitalizeze această tendinţă în propriul avantaj?” , ,,Este oportună ori riscantă fabricarea unui astfel de material video?”.

Numeroase brand-uri au postat propriile versiuni, motiv pentru care la prima întrebare putem răspunde cu ,,da!”. În ceea ce priveşte cea de-a doua întrebare, practicienii cu experienţă în domeniu au ieşit în întâmpinarea colegilor cu o serie de sugestii privind realizarea unui astfel de materiale în scopuri de promovare sau de publicity. Vă prezentăm o selecţie a recomandărilor care ating în particular curentul ,,Harlem Shake” şi practicile de PR viral, în ansamblu:

–          Încercaţi să impregnaţi, pe cât posibil, conţinutul materialului video cu nota personală a clientului/angajatorului, chiar şi atunci când propuneţi o versiune a unui fenomen derulat dupa un şablon precis;

–          Nu vă temeţi de umor, atunci când situaţia o permite. Din contră, evitaţi folosirea umorului dacă acesta riscă să degenereze în ridicol;

–          Aplicaţi idea până la capăt sau nu o aplicaţi deloc;

–          Acţionaţi rapid, nu numai pentru că aceste curente se împrăştie repede şi dispar la fel de repede. Publicul din online trebuie să vă perceapă ca pe o entitate care a contribuit, nu care a duplicat, întrucât acesta echivalează viteza de reacţie cu spontaneitatea şi originalitatea.

–          Nu lăsaţi conţinutul, puterea fenomenului imitat să pună pe plan secund brandul reprezentat! Acesta este unul dintre motivele pentru care este exclus ca un nume nou (start-up) să fie prezentat astfel.

–          Profitaţi de puterea Social Media pentru a transmite un mesaj unui număr mare de internauţi. Creaţi material care pot fi uşor distribuite de ceilalţi: accesibile, de scurtă durată, memorabile, amuzante.

–          Asiguraţi-vă că aveţi date despre modul în care publicul transmite mai departe şi interpretează aceste materiale: astfel de tactici de promovare au un grad mic de control public;

–          O dată asumat acest pas, pregătiţi-vă şi pentru posibilitatea ca acesta să nu aibă impact. Gândiţi crearea unui viral ca pe o anexă în afara planului propriu-zis de relaţii publice.

Vă propunem câteva articole care să vă edifice înţelegerea fenomenului. Veţi regăsi printre acestea şi numele câtorva brand-uri şi agenţii internaţionale care au  postat versiuni ale ,,The Harlem Shake”:

http://www.creativebloq.com/agencies/harlem-shake-2131961

http://www.romania-insider.com/harlem-shake-movement-snowballs-into-viral-in-romania-too/76144/

http://prmoment.com/1299/The-Harlem-Shake-proves-that-brands-can-use-memes-to-their-advantage.aspx

http://mashable.com/2013/03/04/brands-harlem-shake-youtube-facebook-roi/

http://adsoftheworld.com/blog/ad_agencies_around_the_world_do_the_harlem_shake

http://adsoftheworld.com/media/tv/volkswagen_harlem_shake

Recomanda prietenilor

Leave a Reply