Știri

Viitorul marketingului digital: perspective locale versus internaţionale

05.06.2012 | scris de | categorie: Știri
tag-uri: ,

Pe 22 şi 23 februarie a avut loc Digital Marketing Forum, un eveniment organizat de Evensys, care a adus în faţa audienţei idei utile pentru promovarea companiilor şi brandurilor în mediul online, moment bun pentru a revizui ce s-a întâmplat anul trecut şi pentru a vedea care sunt previziunile pentru anul în curs.

Pe lângă ideile susţinute de specialiştii locali, am considerat foarte utilă expertiza vorbit

orilor internaţionali. De aceea, am ales să vă prezentăm în oglindă unele dintre cele mai inovative idei, local versus internaţional. Cu precizarea că nu se doreşte o concurenţă a celor mai bune prezentări, ci mai degrabă două perspective diferite, experienţe diferite, contexte diferite (locale vs cele internaţionale) care în final să ducă la construcţia unui viziuni unitare.

Perspectiva internaţională

‘For me the photography is to place eye, head and heart in the same line’ – acelaşi lucru este valabil şi în abordarea strategiei digitale, ne dezvăluie Sabrina Sozio, Digital Account Director, OmnicomMediaGroup Italia. În construirea strategiei, există 3 direcţii care trebuie urmate, aparent ştiute dar nu aprofundate îndeajuns. Într-o primă direcţie vorbim de înţelegerea analizei targetului – de utilizatori care aleg conţinutul pe care îl vor, de consumatori multichannel şi multitasker organizaţi în triburi digitale dar cu o resursă epuizabilă: atenţia. În acest caz, brandurile trebuie să vină cu experienţe puternice de brand. Iar pentru acest lucru trebuie înţeleasă şi analizată poziţia brandului dar şi reputaţia online prin ochii consumatorului, identificarea sentimentului pe care consumatorul îl are în legătură cu acel brand.

În al doilea rând, vorbim de crearea unui ecosistem al mediei digitale, o idee mare care să fie declinată pe mai multe canale şi care să ducă la integrarea tuturor mediilor. Construirea unei strategii media trebuie să ia în considerare multitudinea de nivele digitale pe care internetul le are, să se înceapă astfel cu obiectivele de marketing pentru ca apoi să fie transformate în obiective media.

Ce înseamnă să fii ‘social’ azi? Reprezentanta OmnicomMediaGroup a utilizat acronimul SOLOMO pentru a explica termenul – SOcial (prezenţa în retelele sociale), LOcal (platforme sociale bazate pe localizare) şi MObile (integrarea cu platformele sociale, comunicare oriunde, oricând).

Paşii activării: ascultă, vorbeşte, implica-te, moderează, află care sunt cei mai influenţi lideri de opinie, pune-le le dispoziţie conţinut relevant şi măsoară interacţiunea pentru a optimiza acţiunea.

În al treilea rând, în construirea unei strategii digitale, este importantă şi reţinerea consumatorilor. Este nevoie de dezvoltarea unor programe de loializare a consumatorilor. Un exemplu este oferit de Facebook, utilizatorul fiind răsplătit cu premii, oferte, discounturi, devenind astfel un brand ambasador.
Sabrina şi-a încheiat prezentarea cu un studiu de caz despre Barilla, brandul italienesc bine cunoscut de paste. În Italia, TV-ul este unul dintre cele mai importante medii, având în vedere că peste 80% dintre italieni se uită la TV, drept urmare şi investiţiile media sunt pe măsură. Dar în ultimii ani, lucrurile au început să se schimbe iar penetrarea în rândul internetului să crească. Barilla şi-a construit identitatea digitală prin integrarea paid-owned-earned media în aceeaşi abordare. Pilonii pe care şi-a construit strategia au avut la bază înţelegerea (avantajul competitiv faţă de ceilalţi jucători), insight-uri şi idei, integrarea tuturor canalelor folosite în acelaşi proiect, relaţie, şi măsurare şi evaluare.

Despre puntea între offline şi online şi trenduri digitale în anul 2012 ne-a vorbit Mihaly Varga, Head of International Relations, CarnationGroup HQ Ungaria. E un fapt dovedit că digitalul schimbă industriile, schimbă obiceiurile consumatorilor şi mai ales afectează modul în care consumăm conţinutul. Ce este digital si nu este? Digitalul nu este încă un canal, şi nici încă un format de publicitate. Digitalul este o realitate paralelă, un mediu complex aflat în continuă schimbare, consideră Mihaly.

Recomanda prietenilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *